Naised Eesti spordis: Kristel Kiens

Janne: Kristel kui treener tuli minu ellu õigel ajal. Sain just esimesed teadmised ja kogemused sellisest treeningust koolitustelt. Mind hakkas väga huvitama nende oskuste treenimine. Enda kogemus sportlsena vajas vördlust. Sellest hetkest on olnud hea koostöö ja minul isiklikult hea eneseareng.  Olen eneseteadlikum ja oskan ennast paremini analüüsida, et mitte liialt energiaressurssi kulutada. Enesejuhtimise oskusi on kõvasti juurde tulnud.

1. Kuidas sinust sai mentaalsete oskuste treener ja mis motiveeris Sind just selle alaga tegelemast?

Tegelikult jõudsin ala juurde läbi juhuste ja enda inimeste. Kui ise veel saavutusspordiga tegelesin, milleks oli rannavolle, siis läbi selle imelise spordiala sain endale palju sõpru ja ühel Soome turniiril mängides tuli juttu ühega neist tuleviku osas. Mul oli sellel hetkel lõpusirgel psühholoogia bakalaureuseõpe TÜ-s ja ei olnud kindlat mõtet veel edasise osas. Ta pakkus välja, et äkki läheksin nende tiimi mängima ja seal üsna lähedal oli hea spordiülikooli linn Jyväskylä. Vaatasin siis nende õppekava ja neil oli spordipsühholoogia ka sees. Sain sinna programmi sisse ja tiimi võeti ka mängima. Saalivõrkpall ei olnud aga minu jaoks ja läbi vigastuste jada lõpetasin sellega esimesel poolaastal. Siis võtsin otsuse, et jätkan õppimist ja kolisin Jyväskyllä. Olin juba selleks ajaks selgeks saanud, et need inimesed seal ja see teadus hakkas mind huvitama. Kogesin esimest korda, kuidas need teoreetilised teadmised võiksid saada väga praktilise väljundi. Hakkasin ka enda peal kohe neid asju praktiseerima, mida õppisime ja nii see läks. Lisaks sellele, et nägin, kuidas teooria praktikas ka rakendub ning tajusin kui palju suundi on spordipsühholoogias, siis jällegi oli suur osa ka inimestel, kes mu ümber seda kirge ja suunda jagasid. 

2. MIS ON KÕIGE MEELDEJÄÄVAM VÕI ERILISEM MOMENT SELLE AJA JOOKSUL, KUI mentaalsete oskuste treenerina TöötanuD OLED?

Olen õnnelik ja tänulik, et mul on erilisi hetki enda töös nii palju, et on raske midagi välja tuua. Päris tõsiselt! Mulle annavad palju nii need hetked, kui saad suurematel võistlustel olla osa koondisest kui ka need tähenduslikud hetked, kui mõni inimestest, kellega koostööd teen, enda avastamisest ja arendamisest kasu saavad ning seda jagavad. Meeldejäävad on alati ka hetked, kus sa taaskord saad aru, kui palju on meie töös paindlikkust- näiteks konsultatsioonid jalutades suusaradadel, arutelud istudes kuskil hotelli koridoris või proovides leida võimalust privaatsemalt arutada mängijatega spordiplatsi kõrval olevas heliruumis.

3. Millega oled saanud lisaks oma tööle panustada spordimaailma?

Loodan, et olen saanud panustada ka sellega, et ise oma spordikogemustes kellelegi eeskuju näidata. Viimane selline hetk oli siis, kui mu sugulane võrkpalli mängima hakkas, kellele varem spordi tegemine eriti meelt mööda ei olnud. Olen ka treeneritööd teinud ja seeläbi saanud jagada enda teadmisi ja kogemusi rannavollest edasi. Küll aga on enamus mu panusest, mis ei ole kindlasti ainult konsultatsioonid, siiski just tööalane- näiteks koostöö Audentese spordigümnaasiumi või alaliitudega. 

4. Millega Sa hetkel tegeled ja mida on Sinu töö Sulle eluks kaasa andnud 

Just praegusel hetkel ma joon kohvi ilusal talvisel päeval Fotografiska kohvikus ja panen kokku plaane ning kogun mõtteid uue projekti jaoks, kuidas terviklikku sportlaskarjääri süsteemset arengut toetada laiemalt Eestis. Töö on andnud mulle võimalusi koos areneda, teiste arengule kaasa aidata, inimesi, kellest nii mõnedki on mu lähedaseimad inimesed, tähenduslikke hetki, hunnikus emotsioone (nii meeldivaid kui ka raskemaid), enese avastamist ja lugematult võimalusi enda aju proovile panna jälle uute arengusuundadega tegelemisel.

5. Anna palun üks soovitus kõigile noortele sportlastele, kelle karjäär on alles alguses

Olge avatud ja uudishimulikud nii enda, oma kogemuste kui ka inimeste suhtes, keda kohtate. 

6. Mõni kogemussoovitus, kuidas hetkel eriolukord üle elada

Soovitaksin kasutada seda aega, et endasse rohkem vaadata, mõelda oma väärtustele, olla tänulik selle eest, mis Sul on ja avastada võlu väikestes igapäeva hetkedes- kas on see kohvilõhn hommikul, jalutuskäik tuttavatel aga samas natuke igakord erinevatel radadel, võimalus üle pika aja jälle kedagi näha jne. Usun, et juba natuke rohkem igapäevaselt enda hetkedes ja kogemustes tähelepanuga kohal olla, selle asemel, et enda mõtetes mujal olla, aitab kaasa.


Vaata Jutud Jannega webinari Kristeliga juba 10.02, täpsem info siin