Naised Eesti korvpallis: Marelle Grünthal-Drell

Janne: Marelle on mul alati meeles kui aktiivne tegutseja, nii väljakul kui väljaku ääres. Aitäh, Marelle, et oma lapsed samuti korvpalli juurde tõid ning oled innustanud ka oma lähedasi ja tuttavaid olema aktiivne kuues mängija väljaku ääres!

1. Kuidas jõudsid korvpalli juurde ja mis motiveeris Sind just korvpalli mängima?

Kevad 1975 Raplas. Olime 2. klassis. Esimene treener astus koolis ajaloo tunni ajal meie klassi ja kutsus homme õhtuks trenni! Miks ka mitte, lähme uudistame! Treener Meeri Kadarpik oli soe ja meeldiv ning treeningud huvitavad. Meie klassi 5 tüdrukut jäid kõik käima ja patsutavad palli siiani.

2. Mis on kõige meeldejäävam või erilisem moment Sinu korvpalli mängimise aja jooksul, mis on Sulle eriti meelde jäänud?

Kindlasti Maailmameistrivõistluste KULDMEDAL FIMBA Maxibasketball võistlustel Orlandos (USA) 2015. Hiljutisem eelmisel suvel MM HÕBEMEDAL samas võistlussüsteemis Espoos (Soome) 2019 (19 naiskonna seas!). Eriline on kindlasti ka see, et hakkasime käima nendel nö veteranide võistlustel alates 2007, ajasime omavanuste pundi kokku ja soovisime lihtsalt minna Puerto Ricosse, kuid see saigi heas mõttes saatuslikuks.

Eriline võrreldes tänasega on ka see näiteks, et spordikoolides olid seinal autahvlid parimate sportlaste fotodega. Eriline oli ka see, et korvpalliketse polnudki kauplustes müüa. Mina sain neid treeneri käest hea mängimise eest (kuid igaüks ei saanudki selliseid). Popimad ketsid olid valgest tugevast riidest (nim.eksperimentaalideks).Eriline oli ka see, et spordipükse kauplustes saada ei olnud. Otsiti meeste musti või tumesiniseid ujumispükse (mida ka iga päev poes ei müüdud).

3. Millega oled lisaks korvpalli mängimisele väljakul panustanud meie korvpalliellu?

Juhendasin korvpallitreeninguid 2 aastat Eesti Muusikaakadeemia üliõpilastele, kes olid muusikud ja soovisid lihtsalt mängida korvpalli. Praegu on vahva vaikselt vaadata, neist paljudest on saanud väga kuulsad eriala tipptegijad (pianistid, klarnetimängijad, solistid, dirigendid).

Olen olnud oma laste Janett Perv ja Henri Drell korvpallitegemiste juures. Juhendasin ühel aastal veidi treeninguid ka tütre treenerit abistades. Olen loonud võimaluse naistel treenida Astangu Kutserehabilitatsioonikeskuses. Olen utsitanud trennis ja võistlustel käima nii Tallinna kui Rapla naisi (meil on MTÜ Sibatigu). Täna minu töökaaslased ütlevad, et on hakanud korvpalli jälgima tänu mulle ja mu laste saavutustele! Hetkel katsun lapsi toetada just psühholoogilise poole pealt!

4. Millega Sa hetkel tegeled ja mida on korvpalli mängimine Sulle eluks kaasa andnud?

Anatoomia-füsioloogia, toitumisõpetuse ja erivajaduste teemal õppejõud Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolis. Vabal ajal korvpallitreeningud Raplas.

Eluks kaasa: oskused kiirelt reageerida, leida lahendusi, suhtlemisoskusi, erinevate inimestega suhtlemist, alati on kõigele lahendus. Olen saanud suure tutvusringkonna ja palju häid sõpru.

5. Anna palun üks soovitus kõigile meie noortele korvpallitüdrukutele, kelle karjäär on alles alguses

Ära loobu korvpallist MITTE KU-NA-GI! See ei ole ainult mäng, see on elu! Kui sul on hetkel raske, siis tea, et kui kunagi tagasi vaatad- siis KORVPALLIGA ja selle tutvusringkonnaga, saad sa minna läbi tule ja vee. Need sõbrad, kes sul tekivad sel ajal ja mängides (nii oma tiimist, kui ka teistest linnadest või ka teistest maadest), NEED ON TÕELINE VÄÄRTUS! Aga tea, et sa ei näe seda siin täna kohe, vaid saad alles hiljem aru!

Korvpall annab sulle elu, sõbrad, reisimise ja kodust ära käimise võimaluse! Korvpall annab sulle sära silma, annab sulle tervise ja rõõmu hinge! See, kui sa treenid, teeb su keha ilusaks! Sa saad süüa kõike, sest sa tarbid need kalorid ära ehk jooksed selle maha! Sinu nahk on kaunim kui neil kes lihtsalt ennast meigivad, sest liigutamine parandab sinu verevarustust!

Ja pürgi edasi, maailma on lahti ja sportlased saavad igal pool hakkama. Ole julge, seisa enda eest ja pall korvi!

6. Mõni kogemussoovitus, kuidas hetkel eriolukord üle elada

TULEB LIIKUDA ja õue minna! Igaüks peaks leidma OMA vastavalt ka oma võimalustele! Kes läheb metsa alla jooksma, kõndima, kes vehib toas või rõdul video järgi treeningut teha! Vaim ja füüsis peavad olema tasakaalus.


Vaata ka Janne Schasmini veebiseminaride sarja, mille keskmes on Eesti spordimaastikul tegutsevad naised.