Naised Eesti korvpallis: Kaili Kukumägi

Janne: Üks kahest korvpalliliidu juhatusse kuuluvast naisest on Kaili Kukumägi. Kaili on minu jaoks olnud alati tüdrukute ja naiste eest võitleja. Sekkub, aitab, toetab, suunab. On ise oma sportlike tegevustega eeskujuks. Kiidan Kailit ka hea oskuse poolest olla võistkonnahing ka väljaspool väljakut. Aitäh Kaili, et alati ja edaspidi leiad lahenduse kuidas tüdrukute ja naiste korvpalli toetada ja pildil hoida!

1. Kuidas jõudsid korvpalli juurde ja mis motiveeris Sind just korvpalli mängima?

Korvpalli juurde jõudsin tänu oma esimesele treenerile Helvi Tunglale, kes leidis mind koolist kehalise kasvatuse tunnist ja kutsus korvpalli treeningule. Juba lapsena meeldis mulle väga sport ja eriti võistkondlikud spordialad, seltsis segasem.

2. Mis on kõige meeldejäävam või erilisem moment Sinu korvpalli mängimise aja jooksul, mis on Sulle eriti meelde jäänud?

Noorte klassis on kõige meeldejäävam hetk, kui olime A-klassis ning finaalis läksime kokku Lasnamäe Korvpallikooli naiskonnaga, keda juhendasid Janika Veinpere koos Harri Ring ning meil õnnestus vigastuste kiuste ja lühikese pingiga võita aasta vanemaid tüdrukuid, see oli super tunne. Meenuvad igasuvised spordilaagrid Illustes ja loomulikult Allan Dorbeku väga huvitavad treeningud koos rohke sõnavaraga. Erinevad võistlusreisid Valgevenesse, Lätti, Leetu, Soome, tänavakorvpalliturniir Pariisis, koolinoorte maailmameistrivõistlused Ostrovas, noorte olümpiapäevad Lissabonis, õppimine ja korvpalli mängimine USAs jne. Neid hetki on palju, mida meenutada. Viimase aja meeldejäävamaid hetked on seotud korvpallinaiskonnaga OSK- naiste amatöörliiga võitudega (2018, 2017, 2015), naiste karikavõistluste võidu (2017) ja esmakordselt maailmameistriks saamisel (2019).

3. Millega oled lisaks korvpalli mängimisele väljakul panustanud meie korvpalliellu?

Olen pea 8-aastat panustanud korvpalli ellu läbi esiliiga naiskonna OSK, kelle tegemiste ja toimetamistega olen seotud olnud ja kelle ridades naudin ka korvpalli mängimist. Ja nüüd, kus mind on valitud korvpalliliidu uude juhatusse, kavatsen veel rohkem panustada just tüdrukute/naiste korvpalli arengusse, et rohkem tüdrukuid leiaks tee korvpalli juurde ja naistel oleks suurem motivatsiooni korvpalli mängida. Kindlasti peaksime rohkem märkama ka treenereid, ilma kelleta on ülikeeruline spordiala arendada ning klubijuhte, kes loovad võimalused ja tingimused korvpalliga tegelemiseks. Kogu oma vaba aja pühendan enamjaolt spordile.

4. Millega Sa hetkel tegeled ja mida on korvpalli mängimine Sulle eluks kaasa andnud?

Igapäevaselt korraldan ja koordineerin pealinna spordielu, töö mulle väga meeldib ja sobib. Nii tööalaselt, kui ka eraelus on korvpall andud väga palju – palju häid ja eluaegseid sõpru, kire spordi ja sporditegemise vastu, oskuse teha koostööd võistkonna erinevate liikmetega sh mõista treenerit ning kuulata tema juhiseid, kindlasti kannatlikust, teistega arvestamist ja nende mõistmist, ühiste eesmärkide seadmist ja nende saavutamist. Need kõik teadmised ja oskused on tulnud ka elus kasuks, nii tööelus kui perekonna elus. Ma olen väga, väga tänulik oma noorpõlve treeneritele Helvi Tunglale, et ta mu kehalise kasvatuse tundi tuli ja Maia Dorbekule, et ta märkas mind ja kutsus oma treeningrühma edasi treenima, hilisem AGA Löfbergs Lila ning tänane OSK naiskonna treener ja kindlasti ka Allan Dorbekule, kes oli treeneriks noorte koondise ja Eesti Lennukompanii/Kristiine korvpallinaiskonna ajal.

Loe intervjuud Helvi Tungaliga

5. Anna palun üks soovitus kõigile meie noortele korvpallitüdrukutele, kelle karjäär on alles alguses

Ära jäta ilma põhjusteta treeningule minemata, nii treener kui teised võistkonna kaaslased arvestavad Sinuga, korvpall on võistkonna spordiala, kus igaühel on oma roll täita. Kui Sa vahel tunned, et korvpalli mängimine ei tule nii hästi välja kui sõbral, siis tea, et kõik me oleme seda tunnet tundud ja seda enam tuleb rohkem trennis käia ja oma mänguoskusi treenida. Ja kui Sul on mure, siis jaga seda oma treeneriga, koos leiate kindlasti lahenduse. Ole pühendunud, hooliv ja sõbralik.

6. Mõni kogemussoovitus, kuidas hetkel eriolukord üle elada

Treeni kodus ja liigu võimalikult palju väljas ning kui igatsus sõprade ja sugulaste järele on suur, siis helistada või korraldada online kohtumine, oluline on püsida terve.