Naised Eesti spordis: Maarja Treiman

Janne: Maarjaga viis mind kokku korvpall. Juba esimesel kohtumisel sain aru, et Maarja on pühendunud nii spordile, oma tiimile kui ka kogukonnale. Treenerina oleksin ma Maarja muidugi käsipalli asemel kindlakäeliselt korvpallitrenni „sundinud“.

1. Kuidas jõudsid käsipalli juurde ja mis motiveeris sind just käsipalli mängima?

Käisin sellises koolis nagu (Harju) Risti Põhikool. Kuna see on maal asuv kool, siis õpilasi oli keskmiselt ca 100, mis tähendab, et kooli eest tuli võistelda ja välja astuda igal alal. Võib öelda, et sai käidud kõikides trennides ja huviringides, mis seal koolis üldse tehti. Meie jaoks olid need sel ajal kõik tasuta või mõni üksik väikese tasu eest. Võistlesime korvpallis, jalgpallis, rahvastepallis, käsipallis. Õppisin klaverit, tegin kunsti, tantsisin, laulsin, näitlesime, kuid hetkel on ainult üks lemmik, käsipall. Käsipalli juurde sattusin 3. klassis, sel ajal olime juba üpris osavad rahvastepalliga, mind võeti varakult vanemate tüdrukutega mängima. Saavutasime häid kohti Harjumaa koolidevahelistel võistlustel. Sealt saime edasi üleriigilisele võistlusele, käisime Põlvas, kus mängisid sel ajal ka rahvastepalli käsipallis võistlevad neiud. 

Meie esimene treener Siiri Uusküla sai peale seda nõu, et ta võiks ka meid käsipalli mängima õpetada. Järgmine trenn andis siis treener meile väiksed pallid kätte, ütles, et nüüd hakkame käsipalli mängima, keegi ei osanud arvatagi, mis mäng see selline on. Polnud enne näinud ega kuulnud. Väravaid meil ka koolis polnud, need joonistas Siiri kriidiga seinale. Siiri ise omal ajal puutus ka kokku käsipalliga, kus ta oli siis väravavaht ja mängis ka välisriigis. Mina olen igatahes väga rahul, et sellise ala endale leidsin. See on väga mitmekülgne pallimäng, võin julgelt öelda, käsipallurid saavad iga mänguga hakkama. 

2. Millega sa hetkel tegeled ja mida on käsipall sulle eluks kaasa andnud?

Igapäevaselt olen kliendihaldur/varustaja firmas Superservice, kohe täitub 5 aastat. Selline meeldiva seltskonnaga, väike pereettevõtmine igati toredate ülemustega, kes ise on suured korvpalli huvilised. Sinna sattusin läbi sõbranna/treening kaaslase, tänks Kim-Ly! 

See tähendab, et käsipall on mulle kaasa andnud eluks palju sõpru ja meeldiva hobi, mida mängides naudin ja treeningud mõjuvad mulle rahustavalt. Peale igat trenni olen küll väsinud, aga rahulolev ja ootan juba järgmist.

3. kuidas oled ise käsipalli arendamisse panustanud?

Käsipalli olen panustanud oma mitmeid sportlikke aastaid. Mängides Padise, Reval-Spordi, Soome Grankulla IFK ja Soomes Turus asuv AboIFK  nimekirjades. Tunnen, et olen panuse pannud ka Eesti naiste käsipallis ja ehk kedagi veidi ka motiveerinud mängima, näiteks oma nooremat õde. Olen võistelnud välisriikides Eesti eest ja oma väikeste klubide nimistus, see tähendab, et saanud tänu käsipallile ka palju reisida.

Olen ka Padise Käsipalliklubi asutaja, kus olen aidanud kaasa ja tekitanud naistele mängides võimalusi, et neil ei tuleks ise kõik oma kulud spordis tasuda, sest meie alal on läbi tutvuse sponsoreid leida keeruline ja see on motiveeriv, kui sul on toetajad, kes panustavad ja aitavad edasi mängida. Tulevikus oleks soov rohkem abistada  ja motiveerida ka nooremaid vanuseid Padise klubis, kellega tegeleb hetkel tubli Siiri üksi.

4. Mis on kõige meeldejäävam või erilisem moment Sinu käsipalli mängimise aja jooksul, mis on Sulle eriti meelde jäänud?

Minu käsipalli mängimise parimad momendid on parimad tulemused. Parimad kohad esiridades koos parimate Eesti naismängijatega. Soome liigas mängu lõppedes saanud tähtmängijaks (Soomes valitakse alati iga mängu lõpus 1-3 tähtmängijat, kes mängus head tööd teinud). Kõik erinevad tiitlid, kes teab see teab 🙂

 

5. Anna palun üks soovitus kõigile meie noortele sporditüdrukutele, kelle karjäär on alles alguses

Püsi spordilainel, siis püsid ka terve! Vaata mänge meedias, analüüsi,  mida sa ise paremini tehaks saaks. Osale trennides kuni võimalik ja naase trenni rõõmuga, sest seal on su ühed parimad sõbrad, kes soovivad sinuga parimaid tulemusi võita. 

6. Mõni kogemussoovitus, kuidas hetkel eriolukord üle elada

Hetke olukorras proovi leida võimalusi treenida ka muul viisil, kui ainult grupiga saalis palli põrgatades. Liigu väljas, võimalusel ka jõusaalis.